Τα πάνω κάτω στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Ποιες αλλαγές δρομολογούνται

Τα πάνω κάτω στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Ποιες αλλαγές δρομολογούνται
Τρεις σημαντικές αλλαγές δρομολογεί η κυβέρνηση στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες φορολογούμενους από τους 900.000 συνολικά που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Οι αλλαγές θα αφορούν το επιτόκιο, τον αριθμό των δόσεων και τονέλεγχο της συνέπειας του οφειλέτη για τις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις.

Ειδικότερα:

Το επιτόκιο: Το ισχύον επιτόκιο θεωρείται χαμηλό από τους δανειστές. Σήμερα αν οι ρυθμιζόμενες οφειλές είναι έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση εντός της ρύθμισης. Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο είναι 3%, είτε κάποιος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ είτε 6.000 ευρώ.Το επιτόκιο θα αυξηθεί και φαίνεται να κλειδώνει στο 5%.

Ο αριθμός των δόσεων: Για μεγαλο-οφειλέτες οι οποίοι παράλληλα συγκαταλέγονται στους «έχοντες», ο αριθμός των δόσεων πέφτει στο μισό. Στο ΥΠΟΙΚ και τη ΓΓΔΕ επεξεργάζονται τα σενάρια τα οποία θα βάλουν τις διαχωριστικές γραμμές οφειλής και εισοδηματικής κατάστασης, προκειμένου να προσδιορίσουν τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις, όπως είχε εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Συνέπεια: Η ισχύουσα ρύθμιση δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Προϋπόθεση για να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων θα θεωρείται πλέον η πληρωμή τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μετά τις αλλαγές, η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των 100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ