Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για εργασιακά και Ασφαλιστικό
Στα εργασιακά η κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετά από την αποδοχή του σχεδίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές.
Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά και έως το τέλος του 2016 θα φθάσει στα επίπεδα του 2010 (ήτοι 751 ευρώ). Από εκεί και πέρα, θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συμμετεχόντων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σταδιακή αύξηση ορίων και πέναλτι...
Στο Ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση έναρξη διαλόγου και παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης η οποία έχει ολοκληρωθεί (υπό την εποπτεία του Σ.Ρομπόλη) και αφορά στην εξέλιξη των μεγεθών του Ασφαλιστικού μέχρι το 2050. Επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις Ασφαλιστικών Ταμείων (λειτουργικές ενοποιήσεις) που θα οδηγήσουν σε τρία Ασφαλιστικά Ταμεία - ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ.
Όπως σημειώσαμε η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι το 2017, αλλά και "πάγωμα" των μειώσεων των κύριων συντάξεων που υπαγόρευε η μνημονιακή ρύθμιση των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη από 1.1.2015.
Από το 2016, σταδιακά, έως το 2022 κατά ένα εξάμηνο κάθε έτος και στη συνέχεια κατά ένα έτος κάθε έτος, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων και να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Για όσους επιμένουν να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας.