Ποιοι χάνουν απο τις νέες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραμένει πιστή στη δέσμευσή της ότι δεν θα προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και του νέου τρόπου υπολογισμού για τις κύριες, σύμφωνα με τον ν. 3863/10, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι η διαπραγμάτευση με τους«θεσμούς» βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, κρατά προς το παρόν στο συρτάρι τις επίμαχες τροπολογίες, οι οποίες παρόλο που είναι έτοιμες δεν έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» επιμένουν στη διασύνδεση των καταβαλλόμενων εισφορών με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη και τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 320 ευρώ ή την αύξηση των ετών απασχόλησης για τη λήψη της από τα 15 στα 20 έτη, αλλά και την κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 και 67 έτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών κατηγοριών, όπως οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με ανήλικα τέκνα.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250.000 ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, καθώς, με βάση παλιότερους νόμους, έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης επισημαίνει στην εφημερίδα Realnews ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει αποδεκτή καμία εθελούσια έξοδο σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, εάν πρώτα δεν καλυφθεί η συνολική επιβάρυνση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
«Οι συνομιλίες είναι οδυνηρά αργές καθώς η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα αντιστέκεται» στις περικοπές στις συντάξεις και στις...μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, αναφέρει το Reuters, καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις για το τέλος της λιτότητας Πιο κοντά έρχεται η συμφωνία, παρά τις τριβές και τις πιέσεις, αναφέρει αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.
«Έχουν γίνει βήματα με το Brussels Group. Όλες πλευρές μιλούν για συμφωνία στο Μάιο». Υπάρχουν τριβές στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό. Οι συνομιλίες που ξεκινούν ξανά σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν έως την Τετάρτη, σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε συμβιβασμό προς το Eurogroup της 11ης Μαίου.
Περισσότεροι από 250.000 ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 έτη για τη λήψη μειωμένης σύνταξης και τα 67 για πλήρη σύνταξη.
Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά, δημοσίους υπαλλήλους με 25 χρόνια ασφάλισης και ένστολους. Συγκεκριμένα, αναμένεται να θιγούν εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν, ανάλογα την περίπτωση, έως και επτά χρόνια νωρίτερα.
Για παράδειγμα, άνδρες στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης(εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα) το 2012 συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών με πλήρη ή σε ηλικία 54 ετών και 6 μηνών με μειωμένη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν τουλάχιστον 1.000 βαρέα ένσημα την τελευταία 13ετία. Χωρίς όριο ηλικίας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μια μικρή ομάδα περίπου 50.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται και ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1983.
Είναι οι ασφαλισμένοι που με 35 έτη ασφάλισηςμπορούν να συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να νοιάζονται για το όριο ηλικίας. Ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο, κυρίως για έγγαμες γυναίκες και μητέρες ανηλίκων. Οι άνδρες μπορούν να αξιοποιήσουν διάταξη που προβλέπει τη συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Γι' αυτόν τον σκοπό μπορούν να εξαγοράσουν τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας, όχι όμως άλλα πλασματικά έτη.
Εναλλακτικά, οι άνδρεςπου έχουν συμπληρώσει 25ετία μπορούν να αποχωρήσουν στα 60 με μειωμένη σύνταξη και στα 65 με πλήρη. Για θεμελίωση μετά το 2013 ισχύει η γενική ρύθμιση, που προβλέπει έξοδο στα 67 με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Δικαίωμα για σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από τα ειδικά ταμεία έχουν όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 Διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για τις γυναίκες, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Συγκεκριμένα:
Οι γυναίκες που δεν είναι παντρεμένες και ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
Οι έγγαμες, αλλά και οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 24 ετών και 6 μηνών χρόνου ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
Ειδικότερη διάταξη υπάρχει για τους απασχο-ληθέντες εκπαιδευτικούς στο Δημόσιο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
Για άνδρες και γυναίκες
Δικαίωμα για σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας από τα ειδικά ταμεία έχουν όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983. Μάλιστα η ασφάλιση μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε ταμείο, αρκεί να έχει συμπληρωθεί έστω και μία ημέρα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982. Για τη συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου δεν μπορούν να εξαγοραστούν πλασματικά έτη.
Στις περιπτώσεις που δεν έχει συμπληρωθεί η 35ετία, το όριο ηλικίας συνδέεται με το έτος όπου γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Για τους άντρες πρέπει η 25ετία να έχει συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012 για να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας.
Για τις γυναίκες χρειάζεται τόσο το όριο ηλικίας, όσο και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Ειδικά για τις γυναίκες λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους και της 25ετίας.
Αντίστοιχα, το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει.