Έτσι έκλεβαν τον ΟΓΑ μέσω ΗΠΑ και Αυστραλίας – Πώς στήθηκε η απάτη

Έτσι έκλεβαν τον ΟΓΑ μέσω ΗΠΑ και Αυστραλίας – Πώς στήθηκε η απάτη
Κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΓΑ με φάρμακα που συνταγογραφούνται… εξ αποστάσεως εντοπίστηκε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ενώ ο ΟΓΑ γνωρίζει την όλη κατάσταση που επικρατεί και τα εκατομμύρια ευρώ που εξακολουθεί να χάνει δεν μπορεί να το σταματήσει καθώς πάσχει σε θέματα μηχανοργάνωσης και ελέγχων.

Η κομπίνα, την οποία ο κ. Ρακιντζής ξεκίνησε να την ερευνά από το 2012, μετέχουν ομογενείς από την Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Γερμανία καθώς και φαρμακοποιοί. Ειδικότερα κάποιοι από τους ομογενείς των παραπάνω χωρών έχουν αφήσει τα βιβλιάρια υγείας τους σε φαρμακοποιούς οι οποίοι γράφουν τα φάρμακα που χρειάζονται για την θεραπεία που κάνουν και στην συνέχεια τους τα αποστέλλουν ταχυδρομικώς στην χώρα διαμονής τους.

Ωστόσο τα επίμαχα φάρμακα τα οποία αποστέλλονται στο εξωτερικό είναι συνήθως πανάκριβα σκευάσματα για την αντιμετώπιση βαριών ασθενειών όπως ο καρκίνος και η λευχαιμία, τα οποία φτάνουν σε κόστος μέχρι και τα 4.000 ευρώ ανά σκεύασμα. Και εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι οι ομογενείς τα φάρμακα τα λαμβάνουν από την Ελλάδα δωρεάν, ενώ αν ήθελαν να τα προμηθευτούν από τη χώρα διαμονής τους το κόστος τους θα ήταν πολύ μεγάλο λόγω της υψηλής συμμετοχής του ασφαλισμένου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Την όλη κομπίνα ο κ. Ρακιντζής την κατήγγειλε στον πρώην ΕΟΠYΥ, ο οποίος αμέσως ξεκίνησε δειγματοληπτική έρευνα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ όπου διαπίστωσε μόνο μία περίπτωση ομογενή ασφαλισμένου την οποία και ερευνά. Η δειγματοληπτική έρευνα στον ΕΟΠΥΥ ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, όταν ο ΕΟΠYΥ και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πήγε να κάνει έλεγχο στον ΟΓΑ δεν μπόρεσε να τον πραγματοποιήσει και απάντησε σχετικά στον κ. Ρακιντζή: «Οσον αφορά τις περιπτώσεις ομογενών σφαλισμένων του ΟΓΑ δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος σε αυτούς λόγω παντελούς έλλειψης σχετικής ενημέρωσης από το εν λόγω ασφαλιστικό Ταμείο.» Σε ό,τι αφορά δε την επικοινωνία που έχει ο κ. Ρακιντζής με τον ΟΓΑ αυτή οριοθετείται σε δύο επιστολές που έχει στείλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο Οργανισμό και του ζητά στοιχεία, από το 2012, για το θέμα προκειμένου να ξεκινήσει ο έλεγχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει πρόβλημα… επικοινωνίας με τον ΟΓΑ για την πραγματοποίηση ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η κομπίνα αυτή γίνεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι φαρμακοποιοί. Και αυτοί γιατί απαγορεύεται να κρατάς κάποιου το βιβλιάριο υγείας ομογενή στο φαρμακείο σου και να του στέλνεις τα συνταγογραφημένα φάρμακα ταχυδρομικώς και τον άνθρωπο αυτόν, αν τον βλέπεις, να τον συναντάς μια φορά το χρόνο. Και αυτό το καλοκαίρι όταν θα έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές αφού όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκεται στη χώρα μόνιμης διαμονής του.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ. Επίσης ουδείς γνωρίζει αν τα φάρμακα υψηλού κόστους που στέλνονται στο εξωτερικό εξακολουθούν να τα χρειάζονται οι άρρωστοι ομογενείς, αν τα εμπορεύονται ή ακόμη και αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποβιώσει και τα σκευάσματα τα οικειοποιούνται κάποιοι άλλοι. Στην όλη υπόθεση βέβαια σίγουρα θα εμπλέκονται και κάποιοι φαρμακοποιοί οι οποίοι ενδέχεται να εμπορεύονται αυτά τα φάρμακα, λόγω της μεγάλης αξίας τους, τα οποία συνταγογραφούν δήθεν για το εξωτερικό.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι ομογενείς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμεκευτική περίθαλψη στην Ελλάδα. Ωστόσο οι περισσότεροι επειδή εξακολουθούν και κατέχουν την ελληνική ταυτότητα και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια αποφεύγουν να δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού παρά το γεγονός ότι έχουν στην κατοχή τους νόμιμα διαβατήρια της αλλοδαπής. Και βέβαια όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται το ανύπαρκτο σύστημα ελέγχων που επικρατεί στη χώρα. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν στην κατοχή νόμιμα βιβλιάρια υγείας τα οποία έχουν συνταγογραφήσει στην Ελλάδα, άγνωστο το πότε, και τους αποστέλλονται τα φάρμακα στο εξωτερικό.

Σκέψεις για απογραφή από το υπ. Υγείας

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Ρακιντζή για την όλη υπόθεση: «Το γραφείο μου έχει διερευνήσει τις καταγγελίες για το εάν ομογενείς στην Αυστραλία και Καναδά αφήνουν τα βιβλιάρια υγείας σε φαρμακεία, όπου συνταγογραφούνταν πανάκριβα φάρμακα απουσία τους και τα οποία εν συνεχεία τους αποστέλλονταν στη χώρα που ζουν. Η συνεργασία του ΟΓΑ στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών αλλά και άλλων ήταν ιδιαίτερα «χαλαρή» με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα διαπιστωθεί το βάθος των καταγγελιών». Και ο κ. Ρακιντζής καταλήγει: «Ο ΟΓΑ, όπως κάθε ασφαλιστικός οργανισμός οφείλει να προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού».

Για το όλο θέμα με τα φάρμακα που στέλνονται με κούριερ σε όλο τον κόσμο από την Ελλάδα έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί ήδη οι εντολές για λεπτομερείς ελέγχους σε όλες τις φαρμακευτικές συνταγές ομογενών, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι και απογραφή προκειμένου το όλο φαινόμενο να σταματήσει αλλά και να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος της απάτης και βέβαια να τιμωρηθούν και οι υπεύθυνοι.

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα με πολύ παρασκήνιο και πλούσιες προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ