Ακίνητα: Πληρώνουμε «πάγια» 573 ευρώ τον χρόνο για ένα διαμέρισμα 100 τμ
Οι επτά χρεώσεις που καταβάλλουμε ανεξαρτήτως χρήσης
Η ιδιοκτησία ενός ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου μας υποχρεώνει να καταβάλλουμε μια σειρά από «πάγια» ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούμε το ακίνητο ή όχι. Είναι πλέον πολλά στον αριθμό καθώς φορείς του δημοσίου αλλά και εταιρείες αρέσκονται να εισπράττουν ένα σταθερό ποσό ένα μήνα ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο κατοικείται όλο το χρόνο ή μερικές μέρες (πχ εξοχικό).
Οι πάγιες χρεώσεις έχουν αυξηθεί (π.χ πάγιο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ή τακτοποίηση τετραγωνικών που επίσης οδήγησε σε αύξηση του ΤΑΠ και των δημοτικών τελών) και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την 1η Μαίου λόγω της νέας χρέωσης που επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ για να εξασφαλίσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πώς λοιπόν διαμορφώνεται το νέο τοπίο; Σας δίνεται η δυνατότητα να υπολογίσετε όλα τα πάγια που βαραίνουν -με τα νέα δεδομένα- το ακίνητό σας σε ετήσια βάση και σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα σας αρέσει.
- Το μεγαλύτερο «πάγιο» βεβαίως που βαραίνει ένα ακίνητο -ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για εξοχικό ή κύρια κατοικία- είναι ο ΕΝΦΙΑ. Εξαρτάται από την παλαιότητα, την περιοχή και την επιφάνεια. Μπορείτε να υπολογίσετε την ετήσια επιβάρυνση με το σχετικό εργαλείo. Για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών 25ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 207,9 ευρώ μετά και την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος. Το εργαλείο επιτρέπει να υπολογίσετε την επιβάρυνση και για το δικό σας ακίνητο όποια και αν είναι τα χαρακτηριστικά του:
- Η δεύτερη σημαντική επιβάρυνση έχει να κάνει με τα δημοτικά τέλη. Ο υπολογισμός είναι απλός: πολλαπλασιάζεται η επιφάνεια με ένα ποσό το οποίο καθορίζεται από τον δήμο. Οι πιο «οικονομικοί» δήμοι χρεώνουν από 1 έως 1,2 ευρώ το κάθε μέτρο σε ετήσια βάση και οι πιο απαιτητικοί από 1,5 έως 1,9 ευρώ. Αν το ακίνητο του παραδείγματος που αναφέρθηκε είναι σε περιοχή που χρεώνει 1,12 ευρώ το τετραγωνικό, τότε στα 100 τετραγωνικά αντιστοιχούν 112 ευρώ.
- Η 3η πάγια χρέωση που καταβάλλεται «βρέξει χιονίσει» είναι το ΤΑΠ. Η επιφάνεια του ακινήτου, πολλαπλασιάζεται με την τιμή ζώνης και τον συντελεστή παλαιότητας. Η τελική επιβάρυνση προκύπτει με τον πολλαπλασιασμό του αποτελέσματος που θα προκύψει με το 0,00035. Σε ετήσια βάση, το διαμέρισμα των 100 τετραγωνικών στην περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 36,75 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Η 4η χρέωση είναι «κρυμμένη» στον λογαριασμό του ρεύματος και στο πεδίο «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ και είναι η χρέωση που καταβάλλουμε για να συντηρείται το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας). Μέχρι τώρα, η χρέωση εξαρτάται πρωτίστως από την κατανάλωση και δευτερευόντως από την ισχύ του ρολογιού: μικρότερη επιβάρυνση αν η ισχύς είναι μονοφασική και μεγαλύτερη αν είναι τριφασική. Από 1η Μαίου, το… έργο αλλάζει. Αυξάνεται πολύ η πάγια χρέωση και μειώνεται η επιβάρυνση με βάση την κατανάλωση. Κυρίως επιβαρύνονται τα τριφασικά ρολόγια με πολύ μικρή κατανάλωση. Ποια είναι η πάγια χρέωση από την 1η Μαίου; Δύο περιπτώσεις:
- Αν το ρολόι είναι μονοφασικό με ισχύ 8 KVa η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 37,6 ευρώ (από 4,41 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα)
- Αν το ρολόι είναι τριφασικό με ισχύ 25 KVa η επιβάρυνση θα φτάνει στα 117,5 ευρώ από 13,78 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.
Διαβάστε επίσης:
«Τριφασικό» χαράτσι σε χιλιάδες νοικοκυριά – Υπολογίστε την νέα επιβάρυνση στον λογαριασμό ρεύματος
- Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ενεργειακή κρίση προχωρήσαν σε αύξηση των παγίων. Αυτά κινούνται από 3,5 ευρώ τον μήνα και φτάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ τον μήνα (σ.σ και αυτό διότι έχει μπει πλαφόν). Άρα, ακόμη και με μηδενική κατανάλωση, θα μπει χρέωση για τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας από 44,5 ευρώ τον χρόνο μέχρι και 63,6 ευρώ τον χρόνο.
- Η ΕΡΤ επιβάλλει επίσης πάγια χρέωση σε ένα ακίνητο η οποία φτάνει στα 36 ευρώ τον χρόνο
- Ο κατάλογος συμπληρώνεται με τα κοινόχρηστα εφόσον φυσικά το ακίνητο είναι σε πολυκατοικία. Ειδικά αν υπάρχει κεντρική θέρμανση, τα ποσά θα είναι σημαντικά. Όσο περισσότερες οι παροχές της πολυκατοικίας (κήπος, ασανσέρ, θυρωρός, καθαρισμός, φωτισμός κλπ) τόσο μεγαλύτερη και η επιβάρυνση.
Συμπέρασμα:
Και χωρίς να συνυπολογιστούν τα κοινόχρηστα, για ένα απλό διαμέρισμα 100 τετραγωνικών βγάλαμε πάγια επιβάρυνση 573,5 ευρώ τον χρόνο. Ο μόνος τρόπος για να μην καταβληθεί όλο αυτό το ποσό (και ουσιαστικά η επιβάρυνση να μειωθεί μόνο στον ΕΝΦΙΑ και στα κοινόχρηστα) είναι να διακοπεί η ηλεκτροδότηση κάτι που μας απαλλάσσει από το πάγιο του παρόχου, από το νέο «χαράτσι» του ΔΕΔΔΗΕ, από το τέλος της ΕΡΤ και φυσικά από τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ αρκεί να γίνει η σχετική ενημέρωση του δήμου. Διακοπή ηλεκτροδότησης σημαίνει και μη χρήση του ακινήτου.