Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση στεγαστικών δανείων - Τα κριτήρια και τα ποσά της επιδότησης
Υπολογίστε τα χρήματα που θα πάρετε με το εργαλείο του fpress.gr
Την Δευτέρα ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων που εξυπηρετούνται από πληττόμενους από τον κορωνοίό δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο και όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία που κρίνουν αν πληροίτε ή όχι τα κριτήρια προϋποθέτουν έρευνα από την πλευρά σας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φορολογικές δηλώσεις.
To fpress.gr έχει ήδη δημοσιεύσει το εργαλείο υπολογισμού της επιδότησης φόρου. Μπορείτε από τώρα να κάνετε τους υπολογισμούς σας εδώ.
Η διαδικασία για τα βρείτε είναι η εξής
- Θα εκτυπώσετε την «πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου του Ν. 4223/2013», γνωστότερο και ως «εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ». Από αυτό θα μάθετε την «αξία ακίνητης περιουσίας» η οποία βρίσκεται στο πεδίο «Γ» (στοιχεία εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ). Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ατομικό άρα θα πρέπει να αθροίσετε την αξία των ακινήτων που εμφανίζονται στο όνομα του κάθε συζύγου ξεχωριστά αλλά και του κάθε μέλους της οικογένειας. Το όριο της συνολικής περιουσίας διαμορφώνεται στα 600.000 ευρώ για τα πράσινα δάνεια, στα 500.000 ευρώ για τα κόκκινα δάνεια και στα μόλις 280.000 ευρώ αν πρόκειται για δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες.
- Από το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα μάθετε και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας σας. Αναγράφεται ξεκάθαρα στα «στοιχεία οικοπέδων και κτισμάτων εντός και εκτός σχεδίου» ή στο περίφημο «πίνακα 1» του εντύπου Ε9. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να δείτε το ΑΤΑΚ (αριθμός ταυτότητας ακινήτου) της κατοικίας η οποία δηλώνεται ως «πρώτη» στη φορολογική σας δήλωση (έντυπο Ε1). Προσοχή: αν υπάρχει συνιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας ανάμεσα στους δύο συζύγους, θα πρέπει να προσθέσετε το ποσό που εμφανίζεται στο όνομα του ενός και του άλλου συζύγου. Τα όρια της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής:
- Αν πρόκειται για ενήμερο δάνειο ή δάνειο που παρουσίαζε καθυστέρηση 90 ημερών στις 29.02.2020 το όριο αξίας της πρώτης κατοικίας είναι 300.000 ευρώ
- Αν πρόκειται για κόκκινο δάνειο το όριο πέφτει στα 250.000 ευρώ
- Αν το δάνειο έχει καταγγελθεί το όριο διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ
- Τα εισοδήματα θα πρέπει να προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ορισμός του οικογενειακού εισοδήματος. «Νοείται το άθροισμα των εισοδημάτων του αιτούντος του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, μειωμένο κατά τους αναλογούντες φόρους, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, στο οικογενειακό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και τα αφορολόγητα καθώς και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά. Για να κάνετε τους υπολογισμούς σας θα εντοπίσετε την τελευταία «πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου» (η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά στα εισοδήματα του 2019 καθώς παρά την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου που θα υποβάλλονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία). Εκεί αναγράφεται το «φορολογητέο εισόδημα» ανά σύζυγο από το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί και το ποσό του «φόρου που αναλογεί» (σ.σ αναγράφεται σε ξεχωριστικό κωδικό) και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος που επίσης αναγράφονται ξεχωριστά. Τα εισοδηματικά κριτήρια, είναι τα εξής:
- 24.000 ευρώ για τον εργένη, 42.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί (με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά) για τους έχοντες πράσινα δάνεια.
- 17.000 ευρώ για τον εργένη, 30.000 ευρώ για τον παντρεμένο και επιπλέον 5000 ευρώ για κάθε παιδί σε περίπτωση κόκκινων δανείων που δεν έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα.
- 12.500 ευρώ για τον εργένη, 21.000 ευρώ για τον παντρεμένο, και επιπλέον 5000 ευρώ για κάθε παιδί σε περίπτωση κόκκινων δανείων που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα
- Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το πώς θα «μετρηθεί» το κριτήριο των καταθέσεων και των επενδυτικών προϊόντων του αιτούντος, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών «στην αλλοδαπή ή στην ημεδαπή. Ο νόμος αναφέρει ότι το όριο, θα πρέπει να το πληροί κάποιος με βάση «την συνολική αξία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 75». Η ημερομηνία υποβολής της αίτησης, προφανώς και είναι μεταγενέστερη ημερομηνία καθώς ήδη από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Άρα, ακόμη και αυτοί που σήμερα μπορεί να «κόβονται» από την Γέφυρα λόγω καταθέσεων, έχουν όλο το χρονικό περιθώριο να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες (σ.σ αναλήψεις, εξόδους από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ) μέχρι την ημερομηνία που θα καταθέσουν την αίτηση. Ενώ λοιπόν στα «χαρτιά» οι τράπεζες έχουν δικαίωμα ακόμη και να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να διαπιστώσουν ποιοι και αν παραβιάζουν τους όρους, στην πράξη οι ενδιαφερόμενοι έχουν το περιθώριο να «μπουν» στα κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:
- 40.000 ευρώ για τους πράσινους δανειολήπτες
- 25.000 ευρώ για τα κόκκινα δάνεια και
- 15.000 ευρώ για τα κόκκινα δάνεια που είχαν καταγγελθεί.