Τι θα αλλάξει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Χρονιά αλλαγών το 2020 – Οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης – Στόχος η «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης
Το σχέδιό της για επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να υπάρξει εξίσωση με τις εμπορικές παρουσίασε στους θεσμούς η κυβέρνηση. Προβλέπει αλλαγές μέσα στο 2020 καθώς πέραν της εξίσωσης η οποία θα γίνει με «τεχνοκρατικούς όρους» (δηλαδή με χρήση διαθέσιμων στοιχείων από τις αγοραπωλησίες, πληροφοριών που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και γνωμοδότηση των ορκωτών εκτιμητών) προωθείται και επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός. Αυτή η αλλαγή με τη σειρά της θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς πολλές περιοχές εκτός σχεδίου βρίσκονται σε ακριβά σημεία με αποτέλεσμα οι σημερινές φορολογητέες αξίες να είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις γειτονικές εντός σχεδίου περιοχές.
Οι περιοχές εκτός σχεδίου που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών ανέρχονται σε τουλάχιστον 7000. Είναι μια απαιτητική δουλειά η οποία θα χρειαστεί μήνες προετοιμασίας καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι να καθοριστούν όρια, να συνταχθούν χάρτες και να οριστικοποιηθούν οι νέες τιμές. Εκτός από τις νέες εντάξεις, θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στις σημερινές αντικειμενικές αξίες όπου αναμένονται αυξομειώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αξίες δεν θα είναι έτοιμες την 1/1/2020. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2020 δεν θα έχουν καμία αλλαγή ως προς τον υπολογισμό του φόρου ειδικά αν η κυβέρνηση δεν εξοικονομήσει τα απαιτούμενα 200 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει και στην επόμενη (2η) φάση μείωσης των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Πάντως, μετά τις αλλαγές, η συνολική αξία των ακινήτων των Ελλήνων αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο των 500 δις. ευρώ στο οποίο βρίσκεται σήμερα.