Ποιους (και γιατί) συμφέρει το σπάσιμο της ακίνητης περιουσίας
Η «συνταγή» του συμπληρωματικού φόρου αλλά και ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθιστά συμφέρουσα τη «μοιρασιά» των ακινήτων μεταξύ συζύγων ή μεταξύ παιδιών
Για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, η αξία των ακινήτων των δύο συζύγων δεν προστίθεται κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του αφορολόγητο των 250.000 ευρώ. Επίσης, ατομικά υπολογίζεται και ο κύριος ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, από το 2019, επέρχεται μια ουσιαστική αλλαγή. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ, δεν επηρεάζεται πλέον μόνο από τα χαρακτηριστικά του ακινήτου αλλά και από τη συνολική αξία της περιουσίας του ιδιοκτήτη. Όσο πιο μικρή είναι η περιουσία, τόσο λιγότερος καθίσταται και ο κύριος ΕΝΦΙΑ. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αρκούν για κάνουν έναν γονιό ή ένα σύζυγο να εξετάσει αν πρέπει να μεταβιβάσει ψιλές κυριότερες ή ποσοστά ακινήτων στα παιδιά του.
Το fpress.gr θέτει στη διάθεσή σας δύο οικονομικά εργαλεία με τα οποία μπορείτε να υπολογίσετε πόσα θα κερδίσετε από μια τέτοιου είδους εσωτερική διευθέτηση ή «ενδοοικογενειακή κατανομή» της ακίνητης περιουσίας. Δεδομένου ότι σε αρκετές χιλιάδες περιοχές έχουν μειωθεί και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από τις αρχές του χρόνου, απαιτείται μια προσεκτική μελέτη. Μέχρι και το τέλος του 2018, αυτή η «συζήτηση» θα αφορούσε μόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 250.000 ευρώ λόγω συμπληρωματικού φόρου. Όμως, όπως θα διαπιστώσει κάποιος με τη χρήση των δύο εργαλείων, με το που άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, η συζήτηση επεκτείνεται και στους έχοντες μικρότερη περιουσία.
Προφανώς ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα μεταβιβαστεί ένα ακίνητο στα παιδιά. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μάλιστα, από το 2020, το κίνητρο «διευθέτησης» θα είναι ακόμη πιο ισχυρό δεδομένου ότι η έκπτωση στον κύριο ΕΝΦΙΑ με βάση την αξία της συνολικής περιουσίας, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.
Πόσο μπορεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος με το σπάσιμο της περιουσίας; Φανταστείτε ότι ένας πατέρας έχει στην κατοχή του δύο διαμερίσματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ από μόνος του είναι 875 ευρώ όπως μπορείτε να υπολογίσετε και μόνοι σας με το εργαλείο του fpress.gr . Αν η περιουσία σπάσει στα δύο, τότε ο συμπληρωματικός φόρος θα μηδενιστεί.
Ένας άλλος γονιός, μπορεί να έχει ένα διαμέρισμα αξίας 150.000 ευρώ. Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 102 τετραγωνικών ηλικίας 15 ετών στον 3ο όροφο σε περιοχή με τιμή ζώνης 1800 ευρώ και 19 τετραγωνικά μέτρα αποθήκη, έχει ακριβώς αυτή την αξία. Ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί για το 2019 είναι 487,6 ευρώ (σ.σ το 2018 προέκυπτε φόρος 524,6 ευρώ αλλά προβλέπεται μια έκπτωση 37 ευρώ λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού όπως θα δείτε και στο σχετικό εργαλείο του fpress.gr) . Αν ο γονιός αποφασίσει να γράψει στο παιδί του την ψιλή κυριότητα (κάτι που ούτως ή άλλως είναι μια μέθοδος για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο από γενιά σε γενιά) τότε ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε δύο ποσά των 192 ευρώ. Τόσα θα πληρώνει ο πατέρας τόσα και ο γιός (ή η κόρη). Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά, η επιβάρυνση θα είναι 384 ευρώ και όχι 487 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι προκύπτει ετήσιο όφελος 100 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιός μπορούν πλέον αν διεκδικήσουν άλλες παροχές οι οποίες συνδέονται και με περιουσιακά κριτήρια καθώς καθένας εξ’ αυτών εμφανίζεται με ατομική περιουσία κάτω των 75.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αρκεί να σημειωθεί ότι από το 2020, το όφελος από τα 100 ευρώ που είναι σήμερα, μπορεί να φτάσει και στα 180 ευρώ ετησίως κάτι που σημαίνει ότι τα συμβολαιογραφικά και τα μετεγγραφικά έξοδα θα «αποσβεστούν» μόνο από τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερα από 6 χρόνια.
Για να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς θα χρειαστείτε τα δύο εργαλεία του fpress.gr