«Αυλαία» για το Κτηματολόγιο: Τι να κάνετε για να μην χάσετε την περιουσία σας
Υπό την απειλή της απώλειας του ακινήτου ξεκινά σήμερα η τελική φάση ολοκλήρωση του κτηματολογίου – Τι προβλέπεται για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα
Με τον φιλόδοξο στόχο να γίνουν μέχρι τα μέσα του 2021 όσα δεν έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, ξεκινάει από σήμερα –αρχής γενομένης από τα Δωδεκάνησα- η τελική φάση κτηματογράφησης. Οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται επί ποδός καθώς οι διαδικασίες θα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι προθέσεις φάνηκαν από την πρώτη ανακοίνωση που αφορά στα Δωδεκάνησα: μόλις τρεις μήνες περιθώριο για τους κατοίκους εντός Ελλάδας και πέντε γι’ αυτούς που ζουν εκτός ελληνικών συνόρων.
Ενώ μέχρι σήμερα και μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 15 ετών έχει ολοκληρωθεί –με τα όποια λάθη και παραλείψεις και ακίνητα… αγνώστου ιδιοκτήτη- το 29% της κτηματογράφησης, μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια και αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα 19 Νοεμβρίου οπότε μπαίνουμε θεωρητικά στην τελική φάση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο 71%. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία που θα «τρέχει» θα είναι διπλή: Από τη μια οι πολίτες θα τρέχουν να κατοχυρώσουν τα ακίνητά τους παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των νέων εντάξεων και από την άλλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν έχουν γίνει λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να τους κοστίσουν ακόμη και το ίδιο το ακίνητό τους. Για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη ή γι’ αυτά που εγγράφηκαν μεν αλλά με πολύ σοβαρά λάθη, προβλέπεται μεταφορά της κυριότητας στο δημόσιο και μια διαδικασία αποζημίωσης για την οποία όμως δεν έχει προβλεφθεί απολύτως τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό. Τώρα συμπληρώνονται 14 χρόνια από την πρώτη περίοδο κτηματογράφησης (σ.σ για τις νέες περιοχές που θα εντάσσονται η περίοδος μέσα στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί ο ιδιοκτήτης έχει περιοριστεί στα επτά έτη) οπότε θα αρχίσουν να σκάνε και οι πρώτες περιπτώσεις διεκδικήσεων ακινήτων που το δημόσιο θα θεωρεί πλέον ως «δικά του».
Σταδιακά, έως τον Φεβρουάριο, προγραμματίζεται να καλυφθεί το σύνολο της περιοχής των Δωδεκανήσων ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζεται να ακολουθήσει η συλλογή δηλώσεων σε Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα και Λευκάδα. Βάσει των όσων ακούστηκαν προ ημερών σε ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη της νέας φάσης, έως τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν συνολικά 30 γραφεία κτηματογράφησης με τη συλλογή δηλώσεων να ξεκινά έως το τέλος του έτους. Μόλις προ ημερών, ανακοινώθηκε ότι ξεκινά η δήλωση ακινήτων σε Κόρινθο, Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΕΔΩ
Δεδομένου ότι η νέα φάση αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται περίπου στο 70% της ελληνικής επικράτειας, και προκειμένου να αποφευχθούν οι… μετακινήσεις πληθυσμού προγραμματίζεται να λειτουργήσουν γραφεία Κτηματογράφησης τόσο στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (σ.σ θα καλύπτουν τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης) όπως επίσης και στη Θεσσαλονίκη. Τα γραφεία αυτά, έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν Αθηναίους και Θεσσαλονικείς που έχουν ιδιοκτησίες εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και χωρίς να χρειαστεί να προγραμματιστεί ολόκληρο ταξίδι.
Τα πραγματικά προβλήματα είναι άλλα και οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου:
- Φέτος, συμπληρώνονται 14 χρόνια λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι έχει λήξει ή λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Iδιοκτήτες που δεν δήλωσαν στο κτηματολόγιο τα ακίνητά τους, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα κινδυνεύουν να τα χάσουν. Μάλιστα, η ΠΟΜΙΔΑ, κατονόμασε και συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες το Δημόσιο θα αποκτήσει περιουσία με το «έτσι θέλω»: Πάτρα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Νέα Σμύρνη, Νέο Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια, Γέρακας. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις νεώτερες κτηματογραφήσεις, τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη περιέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου μέσα σε επτά χρόνια και όχι σε 14 όπως γινόταν στην αρχική περίοδο. Διαδικασία αποζημίωσης –πόσο μάλλον σχετικό κονδύλι- δεν έχει προβλεφθεί κάτι που σημαίνει ότι οι διαφορές θα λυθούν αναγκαστικά στα αστικά δικαστήρια. Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες εφιστούν την προσοχή λέγοντας ότι η δήμευση δεν αφορά μόνο στα αγνώστου ιδοκτήτη ακίνητα αλλά και σε αυτά στα οποία έχουν γίνει πολύ σοβαρά λάθη.
- Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ανέδειξε ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα: Εκκρεμεί επί χρόνια, η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας. Το δημόσιο, διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του «ειδικά αν το συγκεκριμένο ακίνητο έχει κάποιου είδους δασική μορφή» όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί να αξιώσει από τους ιδιοκτήτες να αναζητήσουν μεταγραμμένους τίτλους μέχρι και το… 1885. Προ 15ετίας, το θέμα λύθηκε για τα ακίνητα εντός σχεδίου. Νομέας ακινήτου επί 30 χρόνια, εξασφάλιζε την ιδιοκτησία. Για το τι θα γίνει με τα εκτός σχεδίου, το δημόσιο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του.