Πώς το Δημόσιο είναι έτοιμο να υφαρπάξει 100.000 ακίνητα
Χάνουν την περιουσία τους όσοι ιδιώτες δεν προσήλθαν εγκαίρως να τις δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο – Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτεμάχια - Κάποιες από τις περιοχές θεωρούνται και ακριβές, όπως είναι για παράδειγμα αυτή του Νέου Ψυχικού.
Ένα βήμα πριν περιέλθουν οριστικά στην κατοχή του Δημοσίου βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν προσήλθαν να τα δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Μάλιστα η υφαρπαγή των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες, αφού σε κάθε περιοχή που θα λήγει η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης που έχει οριστεί και ο ενδιαφερόμενος δεν προσέλθει, αυτομάτως οι περιουσίες θα περιέρχονται στο κράτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» όπως χαρακτηρίζονται, που θα περάσουν στην κατοχή του Δημοσίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τις 100.000. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες μεταβίβασης διαμερισμάτων, καταστημάτων, αποθηκών, χωραφιών και οικοπέδων στο κράτος σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται και ακριβές, όπως είναι για παράδειγμα αυτή του Νέου Ψυχικού. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε τέτοια μέρη υπάρχει ακίνητη περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την οποία αναμένεται να εκμεταλλευτεί δεόντως η πολιτεία προκειμένου να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία και μέρος εξ αυτών να πάει ακολούθως στην αποπληρωμή του δυσθεώρητου δημοσίου
Καταλυτικό ρόλο στην αξιοποίησή των αδήλωτων ακινήτων αναμένεται να διαδραματίσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. που «λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ίδια στην ιστοσελίδα της. Ειδικότερα, η Εταιρεία όπως διαβάζουμε, «διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου α) να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της Ελλάδας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και β) να συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε μεσούντος του καλοκαιριού από τα θερινά τμήματα της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι τα αστικά κα αγροτικά ακίνητα που δεν δηλώθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο περιέρχονται στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ τα δασικά χορτολιβαδικά, βραχώδη, φρυγανώδη, εποικιστικά και κρημνώδη, περιέρχονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί όσο περνούν οι μέρες, αφού λίαν συντόμως λήγουν οι προθεσμίες που είχαν δοθεί (μαζί με τις σχετικές παρατάσεις) σε μια σειρά άλλων σημαντικών περιοχών ανά την Ελλάδα όπως είναι η Καλαμάτα, η Πάτρα, και το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές εντός του νομού Αττικής όπως είναι τα Μελίσσια, η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης.
Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, η καταγραφή ολόκληρης της κτηματικής περιουσίας της χώρας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020, αν και για τους γνώστες αυτός ο στόχος θεωρείται αρκετά αισιόδοξος. Κατά τον νόμο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου). Δήλωση θα πρέπει να υποβάλλει επίσης ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος αλλά και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.).
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας
Σε ποιες περιοχές λήγουν προσεχώς οι προθεσμίες δήλωσης ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο
Περιοχή Καταληκτική ημερομηνία
Διαλεκτό Καβάλας 15 Οκτωβρίου
Απολλωνία Σίφνου 19 Οκτωβρίου
Αρτεμώνας Σίφνου 19 Οκτωβρίου
Παράλιο Άστρος Αρκαδίας 29 Οκτωβρίου
Μελίσσια Αττικής 3 Νοεμβρίου
Πολύπετρο Κιλκίς 3 Νοεμβρίου
Νέα Σμύρνη Αττικής 10 Νοεμβρίου
Λυσιμάχεια Αιτωλίας 10 Νοεμβρίου
Νέα Κερασούντα Πρέβεζας 10 Νοεμβρίου
Κεφαλάρι Αργολίδας 15 Νοεμβρίου
Περαία Θεσσαλονίκης 23 Νοεμβρίου
Ποσειδωνία Σύρου 30 Νοεμβρίου
Νέα Αγχίαλος Βόλου 30 Νοεμβρίου
Θέρμη Θεσσαλονίκης 6 Δεκεμβρίου
Νέα Πέραμος Παγγαίου 6 Δεκεμβρίου
Φοίνικας Σύρου 6 Δεκεμβρίου
Γαλησσά Σύρου 9 Δεκεμβρίου
Στάμνα Αιτωλικού 9 Δεκεμβρίου
Αντικάλαμος Καλαμάτας 9 Δεκεμβρίου
Γιάννουλη Τυρνάβου 15 Δεκεμβρίου
Άγιος Ιωάννης Ρέντης 22 Δεκεμβρίου
Αιτωλικό Μεσολογγίου 22 Δεκεμβρίου
Αργοστόλι 22 Δεκεμβρίου
Αλέξανδρος Λευκάδας 22 Δεκεμβρίου