«Φωτιά» θα πάρουν οι πλειστηριασμοί από το 2018

Στη λαιμητόμο θα οδηγηθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φωτιά» θα πάρουν οι πλειστηριασμοί από το 2018

Συνεχίζουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι συμβολαιογράφοι την αποχή από τους πλειστηριασμούς, οπότε και η διαδικασία πρόκειται ουσιαστικά να ξαναπάρει μπροστά.

Οι συμβολαιογράφοι θα συνεχίσουν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, παρ’ ότι το αίτημά τους να ληφθούν μέτρα προστασίας τους, δηλαδή το αυτόφωρο για όσους ασκούν βία εναντίον τους και παρακωλύουν την διαδικασία, ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Προφανώς η απόφαση συνέχισης της αναστολής διενέργειας των πλειστηριασμών για δύο ακόμη εβδομάδες ελήφθη με το σκεπτικό να αποφευχθούν στη διάρκεια των γιορτών επεισόδια στα Ειρηνοδικεία Αττικής και Πειραιά, στα οποία παρ’ όλα αυτά αναμένεται να δώσουν σήμερα το παρών συλλογικότητες και μέλη της ΛΑΕ.

Εδώ και τρεις εβδομάδες ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχει λάβει απόφαση αποχής από τους πλειστηριασμούς στους οποίους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες καθώς και το Δημόσιο, ενώ αντίθετα κανονικά θα γίνουν οι πλειστηριασμοί που έχουν επισπεύδοντες ιδιώτες, καθώς και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στην πράξη η διαδικασία ξαναπαίρνει μπροστά στις 10 Ιανουαρίου, όπου το μενού περιλαμβάνει συνολικά 20 ηλεκτρονικούς πλειστηρισμούς. Σημειωτέον ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αντιπροσωπεύει το 67% των πλειστηριασμών που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Τη χαριστική βολή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ετοιμάζεται να δώσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία θα αρχίσουν να βγαίνουν εντός του 2018 στο σφυρί, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε σκοτωμένες τιμές. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας απέχουν παρασάγγας από τις αντικειμενικές, ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια αναπροσαρμογή, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε εξευτελιστικές τιμές.

Μάλιστα, το χαμηλότερο τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά και να συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων
Από την πλευρά τους οι δανειστές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι επιμένουν στη σπουδαιότητα του μέτρου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι δανειστές έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που συναντά το μέτρο, και αναμένουν την πλήρη ομαλοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Προκειμένου να επιταχύνουν τη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεών τους, με στόχο τη μείωση των NPLs στον ισολογισμό τους, οι τράπεζες προσανατολίζονται και σε άλλες λύσεις πέραν των πλειστηριασμών -μετά μάλιστα και την άτυπη απόφαση της κυβέρνησης να εξαλείψει σταδιακά τους φυσικούς πλειστηριασμούς.
Από τη μία πλευρά, αναμένεται τη νέα χρονιά να «πάρουν μπρος» οι πωλήσεις κόκκινων δανείων στις εταιρείες είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει στείλει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα από την Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, όπου σημειώνεται ότι «πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών των τραπεζών και αξιοποίησης του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων για εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ