Στο «σφυρί» τα... γερασμένα ακίνητα του Δημοσίου
Το σχέδιο της αξιοποίησης της περιουσίας
Σχέδιο για να ζωντανέψει τη «στοιχειωμένη» του περιουσία προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων, αλλά και την εξοικονόμηση των δαπανών του. Πρόκειται για 1.126 κτίρια που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καθώς μένουν εδώ και αρκετά χρόνια αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία τους να έχει κυριολεκτικά «γκρεμιστεί» στο 1,2 δισ. ευρώ.
Ο μέσος όρος της ηλικίας των κτιρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του Υπερταμείου ανέρχεται στα 44 έτη, με πολλά από αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρκετά ξενοδοχεία με μεγάλη αντικειμενική αξία, βρίσκονται στα κεντρικότερα και πιο εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως στην Πλατεία Συντάγματος, την οδό Πανεπιστημίου, την οδό Σταδίου, την οδό Κανάρη, καθώς και σε πολλές κεντρικές πλατείες και οδικούς άξονες της Αθήνας.
Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων που ετοιμάζουν θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα πρώτα του στάδια.
Το υπουργείο με δημόσια πρόσκληση έχει ζητήσει από όλους τους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.) να κάνουν χρήση των 120 ακινήτων της Αθήνας, ενώ έχει προχωρήσει και σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, έχει ήδη ανακοινωθεί η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για πέντε χωρικές ενότητες.
Πάντως, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ασφαλιστικών ταμείων δεν θα τονώσει μόνο τα έσοδα του Ταμείου, αλλά θα δώσει «ανάσα» και στο ρημαγμένο κέντρο της πόλης, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι... διακοσμημένο με λουκέτα, πωλητήρια και ενοικιαστήρια.
Από τη μελέτη της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της «ερημοποίησης» μεγάλων τμημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, υπήρξε απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας, ενώ τα έσοδα που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμώνται σε περίπου 500.000.000 ευρώ.