ΕΝΦΙΑ 2015: Τι μείωσεις θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και πότε ξεκινάει η πληρωμή;

ΕΝΦΙΑ 2015: Τι μείωσεις θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και πότε ξεκινάει η πληρωμή;
To θέμα του ΕΝΦΙΑ επανέρχεται στη δημοσιότητα, καθώς όλα δείχνουν ότι ο φόρος παίρνει παράταση και το 2015 όμως θα μειωθεί. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας είχε προαναγγείλει την παραμονή του φόρου για φέτος τουλάχιστον συνδέοντάς τον με την πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με τις προαναγγελίες της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κ. Βαλαβάνη η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα επέλθει τον Ιούνιο. Ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα επιβληθεί βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών με χαμένους όσους έχουν ακίνητα όσων δεν εφαρμόζεται ο αντικειμενικός προσδιορισμός και κερδισμένους όσυς έχουν ακίνητα εντός σχεδίου.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα ξεκινάει από 10% κατά μέσω όρο και θα είναι αρκετά υψηλότερη σε ορισμένες περιοχές όπου οι αντικειμενική με την εμπορική αξία έχουν μεγάλη διαφορά.

Οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοσθούν ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια, ενώ οι νέες τιμές της εφορίας υπολογίζεται να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου.

Η αρμόδια επιτροπή έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εφορίες, τα επιμελητήρια και άλλοι φορείς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρώτη δόση αναμένεται να έχει προθεσμία πληρωμής τον Σεπτέμβριο και οι δόσεις θα είναι λίγες. Σημειώνεται ότι το 2014, με τον ΕΝΦΙΑ, εισέρευσαν έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να εκπληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ