Ανοίγει 12 Ιουνίου το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» - Οι προϋποθέσεις ένταξης
Προβλέπει δυο κατηγορίες επιδοτήσεων. Τι ισχύει για σπίτια που νοικιάζονται
Στις 12 Ιουνίου ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων https://exoikonomo2023.gov.gr, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» και θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.
Το «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.
Οι προϋποθέσεις για το Εξοικονομώ
Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να υφίστανται νόμιμα.
- Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
- Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
- Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
- Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).
Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Οι παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα
- ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».
Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.
Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.
Κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων:
Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος μπορεί να είναι οι αιτούντες που εντάσσονται στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:
Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ 2023’ που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων επιτυχημένων προγραμμάτων, συμβάλλει καθοριστικά στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του κτηριακού μας αποθέματος. Η ανάγκη που καλύπτεται είναι μεγάλη, καθώς επιτυγχάνονται ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους για τους πολίτες, βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης, καθώς και της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών. Συνεχίζουμε την πολιτική προς την Πράσινη Μετάβαση, προς όφελος όλων των πολιτών».
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε:
«Πιστοί στις δεσμεύσεις μας για τη διαρκή και αδιάκοπη συνέχιση των ενεργειακών αναβαθμίσεων των κατοικιών της χώρας μας και σε συνέχεια του ‘’Εξοικονομώ Ανακαινίζω για Νέους’’ ανακοινώνουμε σήμερα το νέο πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ 2023’’. Το Πρόγραμμα αυτό είναι στα πρότυπα του ‘’Εξοικονομώ 2021’’ το οποίο συγκεντρώνει τις θερμότερες κριτικές απ´ όλα τα προγράμματα Εξοικονομώ έως σήμερα. Ταυτόχρονα θεσμοθετούμε και εδώ τον ‘’τεχνικό σύμβουλο’’ ούτως ώστε να υπάρχει ένα πιο άρτιο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα στις αιτήσεις. Επιπρόσθετα αντιλαμβανόμενοι τις ανατιμήσεις των υλικών έχουμε προβεί στην αναθεώρηση των ανώτατων ορίων επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% περίπου».