Πώς οι γερμανοί πάνε να μαζέψουν το μετρητό της ελληνικής επαρχίας

Πώς οι γερμανοί πάνε να μαζέψουν το μετρητό της ελληνικής επαρχίας
Γερμανική "κομπίνα" για να ανακεφαλαιοποιηθούν με ελληνικές καταθέσεις τα προβληματικά τους ταμιευτήρια (spakassen) καταγγέλλουν τραπεζικοί κύκλοι ότι κρύβεται πίσω από την ίδρυση στην επαρχία των τραπεζικών αυτών ιδρυμάτων.

Διατυπώνουν δε το ερώτημα πώς μπορούν να λειτουργήσουν νέες τράπεζες και μάλιστα αλλοδαπών συμφερόντων, όπως αυτά που "φέρνουν" οι γερμανοί, όταν οι ελληνικές συνεταιριστικές κλείνουν η μία μετά την άλλη; Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες από την Πελοπόννησο αλλά και αλλού που αναφέρουν ενεργή προεργασία για την προσέλκυση καταθέσεων από τα περιβόητα Sparkassen -που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από περιφερειακά γερμανικά ταμιευτήρια. Το όλο εγχείρημα προχωρά διότι η μεγάλη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα Kfw που φέρεται ότι θα επενδύσει στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο προωθεί και αυτή την γερμανική απόβαση στην Ελλάδα. Όμως η αλήθεια, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ορισμένες πλευρές, είναι ότι επιθυμούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την δική τους κεφαλαιακή επάρκεια και να ελέγξουν μέσω μικρών χρηματοδοτήσεων την νέα επιχειρηματικότητα ενισχύοντας έτσι την επιρροή τους.

Είναι άραγε συμπωματικό ότι προσεγγίζουν μια περιοχή όπως η Πελοπόννησος, όπου έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων για την διαχείριση απορριμμάτων, την ενέργεια, τον τουρισμό και τις μεταφορές; «Θα χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά κεφάλαια που θα αντληθούν, ώστε να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα αυτές οι γερμανικές επενδύσεις» λένε κάποιοι.
Και η αλήθεια του ισχυρισμού αυτού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων (Deutsche Sparkassen und Giroverband), Γκέοργκ Φάρενσον σε δηλώσεις του στην Αθήνα προ ολίγων μηνών τόνιζε «Εμείς βάζουμε την τεχνογνωσία, εσείς τις καταθέσεις».
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αντιδρούν, τόσο διότι είναι σε θέση να κάνουν καλύτερα τη δουλειά -την χρηματοδότηση της οικονομίας από κεφάλαια ευρωπαϊκών οργανισμών- όσο και διότι διαβλέπουν τον κανιβαλισμό των καταθέσεων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό της καχυποψίας που υπάρχει, ότι τα sparkassen σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών οικονομικών ΜΜΕ στα πλαίσια των διαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες «κρύβουν σκελετούς» εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ!
Στην καχυποψία λοιπόν που έχει αρχίσει να αναδύεται οι γερμανικοί αυτοί σχηματισμοί αντιπαραθέτουν την αβεβαιότητα για τις ελληνικές τράπεζες υπονομεύοντας όμως το κλίμα στο οποίο υποτίθεται ότι θέλουν να επενδύσουν, σχολιάζουν κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής λιανικής τραπεζικής αλλά και χρηματιστηριακοί κύκλοι που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τις ΕΛΔΕ της Πελοποννήσου.
Αυτή τη περίοδο εξετάζεται η υλοποίηση σχεδίου ίδρυσης πέντε υποκαταστημάτων της γερμανικής ένωσης των δημόσιων περιφερειακών ταμιευτηρίων όπως λέγονται στα ελληνικά τα Sparkassen, σε επαρχιακές ελληνικές πόλεις, οι οποίες θα έχουν ως σκοπό την συγκέντρωση των τοπικών καταθέσεων και την παροχή δανείων σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με γερμανικά κριτήρια. Ομπρέλα του εγχειρήματος είναι η περιβόητη πιλοτική ελληνογερμανική συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τους συνολικότερους σχεδιασμούς των επικεφαλής τους στην Γερμανία, μπορεί να φτάσει στο άνοιγμα έως και 40 αυτόνομων τοπικών ταμιευτηρίων.
Το επόμενο επεισόδιο της γερμανικής εισβολής στην ελληνική επαρχία αφορά τη Θεσσαλονίκη και θα παιχτεί στις 14 Μαρτίου στην Κολωνία και συγκεκριμένα στην αίθουσα του μεγάρου Gerling όπου ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κολωνίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Πόλης της Κολωνίας θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, όπως και με τον Jürgen Engel από τον Όμιλο Γερμανικών Ταμιευτηρίων (Sparkassen Finanzgruppe) με αντικείμενο τις «επιπτώσεις των ελληνογερμανικών αδελφοποιήσεων των πόλεων στην τοπική Οικονομία και τις ΜΜΕ» και την «επιρροή των αδελφοποιήσεων στην τοπική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ