Μπαράζ υποβαθμίσεων για Ισπανία και Κύπρο από τον οίκο Moody΄s

Μπαράζ υποβαθμίσεων για Ισπανία και Κύπρο από τον οίκο Moody΄s
Σε "Baa3" (σχεδόν "σκουπίδι") από "A3" προηγουμένως, υποβάθμισε η Moody΄s το ισπανικό χρέος, δηλαδή κατά τρεις βαθμίδες, τοποθετώντας μάλιστα τις διαβαθμίσεις της υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Στην έκθεσή του ο οίκος επισημαίνει πως η απόφαση της Ισπανίας να αντλήσει έως και 100 δισ. ευρώ εξωτερικής χρηματοδότησης από το EFSF ή το διάδοχό του, τον ESM, θα επιδεινώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης. Η Moody΄s αναμένει πλέον ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 90% περίπου του ΑΕΠ το τρέχον έτος και θα συνεχίσει να διογκώνεται έως και το 2015.

Επιπρόσθετα, ο οίκος επισημαίνει ότι η "πολύ περιορισμένη" πρόσβαση της ισπανικής κυβέρνησης στις αγορές αποδεικνύεται από την εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή της από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζές της είναι ο βασικός αγοραστής των νέων εκδόσεων ομολόγων -μια κατάσταση που η Moody΄s χαρακτηρίζει "μη βιώσιμη".

Στην έκθεση σημειώνεται πως η αναθεώρηση της αξιολόγησης για περαιτέρω υποβάθμιση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, θα εστιάσει στα αποτελέσματα των ελέγχων του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από ανεξάρτητους ελεκγτικούς οίκους, στις λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης της χώρας αλλά και στη στρατηγική εκτέλεσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Moody΄s προσθέτει πως η αξιολόγηση της Ισπανίας είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης αρνητικά από ενδεχόμενη αύξηση του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Υποβαθμίζει και την Κύπρο η Moody΄s σε Ba3

Σε υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Moody΄s θέτοντας την αξιολόγηση υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση. Ειδικότερα, η διαβάθμιση του χρέους της Κύπρου υποβαθμίζεται σε "Βα3" από "Ba1", τρία επίπεδα κάτω από την κλίμακα "investment grade" και πιο βαθιά στην κλίμακα "junk".

Ο βασικός παράγοντας υποβάθμισης σύμφωνα με τον οίκο, είναι η ουσιαστική επιδείνωση των προοπτικών της χώρας σαν αποτέλεσμα "της σημαντικής αύξησης την πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη". Ένα τέτοιο σενάριο θα ενίσχυε την κυβερνητική στήριξη των τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία αλλά και της επιδείνωσης των εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών, σημειώνεται στην έκθεση.