Ξαναρχίζει η Σύνοδος για να κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία - Ποια είναι τα εμπόδια

Ξαναρχίζει η Σύνοδος για να κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία - Ποια είναι τα εμπόδια
Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής των «28» με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση Τουσκ, Γιούνκερ, Ρούτε και Νταβούτογλου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές -ΕΕ και Τουρκία- βρέθηκαν πολλές φορές σε αδιέξοδο.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν, με βάση το κοινό κείμενο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ χθες βράδυ, να έρθουν σε συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαπραγμάτευσης οι συζητήσεις διεκόπησαν δυο φορές έτσι ώστε οι δυο πλευρές να συζητήσουν με τους συμβούλους τους και να επανέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ΕΕ-Τουρκίας που διήρκησαν τουλάχιστον πέντε ώρες υπήρξαν 4 αγκάθια στο δρόμο για τη συμφωνία:

  • Τα χρήματα που θα πάρει η Τουρκία
  • Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων
  • Η νομιμότητα του «ένας προς ένας»
  • Τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • Τι ζητούσε ο Νταβούτογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες
  • Ο δημοσιογράφος του Politico Βινς Τσάντγουικ, μεταφέροντας τα όσα ζητά ο Νταβούτογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες περιγράφει:

Yψιστη προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους πολίτες της, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση.

Δημοσίως ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποβάθμισε το θέμα των ανταλλαγμάτων που απαιτεί από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και των χρημάτων, για να πάρει στην Τουρκία πρόσφυγες από την Ευρώπη. Ο κ. Νταβούτογλου περιορίστηκε στο να πει ότι ο σκοπός της παρουσίας του στη Σύνοδο είναι καθαρά ανθρωπιστικός. «Για τη Τουρκία το θέμα των προσφύγων δεν είναι , αλλά ζήτημα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών.

Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτό που νοιάζει περισσότερο τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι πιο οφέλη θα καταφέρει να πάρει γραπτώς από τη συμφωνία και πόσο σύντομα οι Τούρκοι θα δουν τα αποτελέσματα αυτής.

«Θέλει να δει, όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζα, το ''μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016'' γραμμένο στη συμφωνία για να μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία και να πει ''κοιτάξτε, αυτό είναι που κατάφερα για σας στις Βρυξέλλες''» λέει στο Politico Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώστη των διαπραγματεύσεων. «Δεν τους ενδιαφέρει ότι υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία πριν την άρση των θεωρήσεων βίζα, τους νοιάζει μόνο να μπει σε εμφανές σημείο του κειμένου της συμφωνίας η προθεσμία του Ιουνίου του 2016».

Εξίσου σημαντικό είναι και το έξτρα ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα πάρει η Τουρκία ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος. «Θέλουν να αναφερθεί με σαφήνεια έτσι ώστε να μπορέσουν να πουν ''αυτά πήραμε από την ΕΕ''. Δεν τους ενδιαφέρει αν στη συμφωνία θα αναγράφεται ότι θα λάβουν αυτά τα λεφτά μόνο εφόσον τα πρώτα 3 δισ. ευρώ δαπανηθούν σοφά και σωστά» διευκρινίζει.

«Οχι» στο άνοιγμα κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος
Το στίγμα για σκληρή γραμμή της Λευκωσίας στο θέμα των κεφαλαίων έδωσε από νωρίς χτες ο Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για βέτο, ενώ στο συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε βέλη για τις απαιτήσεις της Άγκυρας λέγοντας «όχι» στο άνοιγμα κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος.

«Αυτά που παίρνει η Τουρκία από την συμφωνία είναι ήδη αρκετά. Η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος. Προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού και το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ