Ποιες χώρες «εξορίζουν» το Airbnb – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Μπορεί οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb φέρνει κέρδη δημιουργεί και προβλήματα στην αγορά.
Έτσι, μετά το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη και το Παρίσι τώρα και το Δουβλίνο σφίγγει τον κλοιό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb για να αντιμετωπίσει την αύξηση στις τιμές των ενοικίων που παρατηρείται λόγω του φαινομένου αυτού, που εντείνεται από την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών.
Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει σήμερα ένα πρόβλημα που αρχίσει να γίνεται κοινό σε όλο και περισσότερες πόλεις ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η επιλογή των ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τα ακίνητά τους αντί να τα διαθέτουν σε πιο μακροχρόνιες παραδοσιακές μορφές ενοικίασης οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης ακινήτων χωρίς ανάλογη προσφορά στην αγορά, με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται.
Με βάση τα νέα σχέδια του Δουβλίνου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να νοικιάζουν όλη την κύρια κατοικία τους για μέγιστο αριθμό 90 ημερών τον χρόνο και για διάστημα έως 14 ημερών κάθε φορά. Θα εξακολουθούν να μπορούν να ενοικιάζουν ένα δωμάτιο μόνο στην κατοικία τους χωρίς περιορισμούς.
Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι δεύτερες κατοικίες δεν θα μπορούν να διατίθενται για ενοικίαση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb, εκτός αν χορηγηθεί ειδική άδεια από τις τοπικές Αρχές.
Οι ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν αίτηση για αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, αλλά στις πόλεις όπου η ζήτηση για παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις είναι μεγάλη πιθανότατα δεν θα τους χορηγείται τέτοια άδεια.
Στην Αθήνα
Το φαινόμενο Airbnb άλλαξε μέσα σε λίγα χρόνια τον τουριστικό και οικιστικό χάρτη της Αθήνας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει μελέτη με του Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) «Οικονομικές Εξελίξεις» περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι το 2018, μέσα από διάφορες πλατφόρμες.
Ο κεντρικός τομέας Αθηνών φαίνεται να συγκεντρώνει το 53,3% των αντίστοιχων καταλυμάτων στα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, από τα οποία το 93% συγκεντρώνεται στον δήμο Αθηναίων.
Ακολουθεί η Ανατολική Αττική, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετοί παραθαλάσσιοι δήμοι και η οποία διαθέτει το 19,3% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης της Αττικής. Στην περιοχή αυτή ο δήμος Σαρωνικού συγκεντρώνει το 20,3% των καταλυμάτων, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης το 19,8%, ενώ στο 9,8% ανέρχονται τα ποσοστά των δήμων Μαραθώνος και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας.
Στο 11,0% ανέρχονται τα καταλύματα στον Νότιο Τομέα Αττικής, στον οποίο οι δήμοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας συγκεντρώνουν το 25,2%, 18,2% και 16,0%.των καταλυμάτων του τομέα, αντίστοιχα.