To «τυρί» του επιδόματος ανεργίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους και η... φάκα (της απόλυσης)
Σε «παγίδα» με απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να πέσουν όσοι διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ επειδή είναι απλήρωτοι
Όσοι νομίζουν ότι το να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ επειδή παραμένουν για κάποιους μήνες απλήρωτοι από τους εργοδότες τους είναι εύκολο να ανώδυνο, σφάλουν.
Πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι για να πληρώσει ο ΟΑΕΔ –το πολύ για 12 μήνες και ανάλογα με τα ένσημα του εργαζόμνου- θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει.... αυτοαπολυθεί. Δηλαδή να καταγγείλει από μόνος του τη σύμβασή του.
Αυτό σημαίνει προφανώς ότι θα μπορεί να διεκδικήσει την αποζημίωση απόλυσής του πέρα από το επίδομα ανεργίας.
Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό ότι θα μπλέξει στα δικαστήρια καθώς ο εργοδότης είναι πιθανό να επιχειρήσει να αποκρούσει την «αυτοαπόλυση». Αξίζει ο εργαζόμενος να μπει σε μια τέτοια διαδικασία που ουσιαστικά θα του στερήσει τη δουλειά του (έστω και αν πληρώνεται με καθυστέρηση από αυτήν;). Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη και οι αποφάσεις δεν πρέπει να ληφθούν εν βρασμώ.
Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΟΑΕΔ –και με την οποία ουσιαστικά ενεργοποιείται νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο- η επιδότηση ανεργίας θα τελεί υπό την αίρεση της έκδοσης τελεσίδικης δικαστικής απόφασης ή της καταβολής αποζημίωσης από τον εργοδότη.
Δηλαδή, είναι πολύ πιθανό ότι η "μονομερής βλαπτική μεταβολή" των όρων εργασίας των απλήρωτων εργαζομένων θα φτάσει να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση μη δικαίωσης του εργαζόμενου, και η σχέση του με τον εργοδότη θα έχει διαταραχθεί και τα χρήματα του επιδόματος θα πρέπει να επιστρέψει.
Όπως αναφέρεται, οι ασφαλισμένοι που άσκησαν το δικαίωμα του νέου νόμου μπορούν να τύχουν επιδότησης, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από την επομένη της επιδόσεως στον εργοδότη της αρχικής εξώδικης δηλώσεως ή της αγωγής εναντίον του, προσκομίζοντας πλέον των λοιπόν απαιτούμενων για την επιδότηση δικαιολογητικών:
• την εξώδικη δήλωση και την έκθεση επίδοσής της στον εργοδότη ή
• την αγωγή που απευθείας ασκήθηκε κατά του εργοδότη και την έκθεση επίδοσής της σε αυτόν.