Η ζωή των Ελλήνων έως το 2022 μέσα από τα... μάτια του ΔΝΤ
Περισσότερους φόρους από το 2019 και καμία ελάφρυνση μέχρι το 2023
Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στο ΔΝΤ για να υπογραφεί ένα ακόμη μνημόνιο με ημερομηνία λήξης της 30η Αυγούστου, το ΔΝΤ έκανε το αίτημα αποδεκτό, το μνημόνιο ουσιαστικά θα ενεργοποιηθεί όσον αφορά στο σκέλος των υποχρεώσεων που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα αλλά στο κομμάτι των δικαιωμάτων –την εκταμίευση του ποσού των 1,6 δις. ευρώ και τη διευθέτηση του χρέους- τίποτα δεν είναι διασφαλισμένο. Όλα πλέον θα κριθούν μετά τις γερμανικές εκλογές αλλά και μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Γερμανία. Κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη «ομηρία» για πολλούς μήνες ακόμη –ουσιαστικά μέχρι το καλοκαίρι του 2018- καθώς από τη μία θα πρέπει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και από την άλλη δεν θα ξέρει τι την περιμένει.
Από το περιεχόμενο του μνημονίου των 127 σελίδων που παρουσίασε χθες το ΔΝΤ προκύπτει ξεκάθαρα το πώς βλέπει το ΔΝΤ την Ελλάδα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν οι εκτιμήσεις του επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να συμβούν τα εξής:
- Το αφορολόγητο θα μειωθεί από την 1/1/2019 μαζί με τις συντάξεις. Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός θα φέρει μείωση εισοδήματος ακόμη και άνω του 30% ειδικά για τους συνταξιούχους. Το ΔΝΤ, βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2%. Όπως αναφέρει το μνημόνιο, αν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα για το 2018. Εγείρεται βέβαια ένα θέμα: τι θα πράξουν οι ευρωπαίοι καθώς το ευρωπαϊκό μνημόνιο ορίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να είναι 3,5%; Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
- Το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα δύο «καλά πακέτα» μέτρων –το πρώτο με τα κοινωνικά επιδόματα και το δεύτερο με τις κοινωνικές παροχές- θα ενεργοποιηθούν από το 2023 και όχι νωρίτερα. Κάτι που σημαίνει ότι για τους Έλληνες πολίτες δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Προφανώς ούτε συζήτηση για τις έξτρα ελαφρύνσεις των 3,5 δις. ευρώ που έχει αναγράψει –χωρίς να τις ψηφίσει- η Βουλή.
- Στα εργασιακά το ΔΝΤ θα επιμείνει μέχρι κεραίας. Και το πλαφόν στους συμβασιούχους θα ενεργοποιηθεί (ο πήχης έχει πέσει κάτω από τα 50.000 άτομα όπως περιγράφεται στο τεχνικό μνημόνιο) και η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες θα αλλάξει και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον βασικό μισθό.
- Στο τεχνικό μνημόνιο που συμπεριελήφθη στην έκθεση των 127 σελίδων, υπάρχει αναφορά όχι σε ένα αλλά σε τέσσερα διαφορετικά πλαφόν: Το πρώτο πλαφόν αφορά στο χρέος καθώς ορίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέβει πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το χρέος κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Το δεύτερο πλαφόν συνδέεται με τις εγγυήσεις που μπορεί να παράσχει η Ελλάδα προς τους φορείς και τους οργανισμούς που εντάσσονται στη λίστα της γενικής κυβέρνησης. Το 3οπλαφόν αφορά στο ύψος των πρωτογενών δαπανών και το τέταρτο στις δαπάνες του δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες. Ουσιαστικά, τα πλαφόν δένουν τα χέρια της κυβέρνησης όσον αφορά στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής καθώς δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για αύξηση των δαπανών ούτε για επιπλέον δανεισμό μέσω των αγορών είτε για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια είτε για να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ενόψει και του τέλος του 3ουμνημονίου.