Πόσα χάνει η Ελλάδα αν δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Οι λεπτομέρειες για την αγορά ομολόγων και οι δύο αστερίσκοι που προβληματίζουν
Πολύς λόγος γίνεται για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη διαδικασία αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω μείωσης των επιτοκίων και εν τέλει τόνωση της εγχώριας οικονομίας μέσω παροχής ρευστότητας.
Ο στόχος της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πλέον απομακρύνεται, αφού μία σχετική θετική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρείται μάλλον απίθανη και όποιες ελπίδες για κάτι τέτοιο πηγαίνουν για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πόσα θα κέρδιζε η Ελλάδα
Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είχε και χειροπιαστά κέρδη εκτός από τα κέρδη σε επίπεδο εντυπώσεων αφού μία τέτοια εξέλιξη θα εξέπεμπε από τη μία ένα μήνυμα επιστροφής στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές με καλές προοπτικές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 115 εκατ. ευρώ το μήνα, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να θεωρείται μικρό σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Στενεύουν τα περιθώρια
Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπάρχουν δύο αστερίσκοι που δυσκολεύουν την κατάσταση για την ελληνική πλευρά. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, από τις αρχές του 2018 θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται μέχρι τον οριστικό του τερματισμό, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος μετράει εναντίον των ελληνικών ομολόγων, τα οποία όσο πιο αργά ενταχθούν σε αυτό, τόσο λιγότερα χρήματα θα αντληθούν. Επιπλέον, η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ έχει μία σημαντική προϋπόθεση, η χώρα να μην βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης και η Ελλάδα έχει σημειώσει ήδη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.