Goldman Sachs: Η ισχυρή ελληνική οικονομία οδηγεί και σε αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Goldman Sachs: Η ισχυρή ελληνική οικονομία οδηγεί και σε αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Σύσταση αύξησης θέσεων (overweight) διατηρεί για τις ελληνικές μετοχές η HSBC

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή θέση να εδραιώσει την αναπτυξιακή της δυναμική με τη βιομηχανική παραγωγή να επιταχύνεται μετά το τέλος της πανδημίας και να βρίσκεται πλέον μόλις 10% χαμηλότερα από τα υψηλά πριν από την κρίση χρέους, ενώ το ποσοστό απασχόλησης έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, αν και οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν 30% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Οι τελευταίες πάντως θα μπορούσαν να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την ευρωζώνη τη διετία 2024-2025, αν η απορροφητικότητα των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης φτάσει στο έλλογο 80%, ενώ συνολικά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να περιορίσουν και τον αρνητικό αντίκτυπο της δημογραφικής επιδείνωσης.

Η πορεία των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει και στην αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο τον Ιούνιο του 2013, στον απόηχο της κρίσης χρέους, υποβαθμίστηκε σε καθεστώς αναδυόμενης αγοράς. Οπως αναφέρει, απόρροια της ανθεκτικότητας των επενδύσεων, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα της έναρξης της πορείας αναβάθμισής του, σε ανεπτυγμένη αγορά, πιθανώς ως το τέλος του καλοκαιριού. Τέλος, όσον αφορά την πορεία του δημόσιου χρέους, καθώς το 70% βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών, το περιορισμένο ποσοστό στην ελεύθερη αγορά, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, προστατεύοντάς το και από την αστάθεια των επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές διεθνών οίκων, το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας όμως, θα πρέπει να στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.

Αν και η οικονομία έχει ισχυροποιηθεί, προσελκύοντας πλέον περισσότερα εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, η ανάπτυξη θα πρέπει να αποκτήσει πιο βιώσιμα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, χωρίς την ύπαρξη υψηλών και παρατεταμένων ανισορροπιών στο δημοσιονομικό και στο εξωτερικό ισοζύγιο. Παράλληλα, χωρίς αυξημένες παραγωγικές επενδύσεις είναι δύσκολο το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, πάνω από 20% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις που κατέρρευσαν στην κρίση, κυμαίνονται σήμερα στο 15% του ΑΕΠ έναντι 23% μέσου όρου στην ΕΕ.

Σύσταση αύξησης θέσεων (overweight) διατηρεί για τις ελληνικές μετοχές η HSBC, προτείνοντας η στάθμιση στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών της FTSE Russell να αυξηθεί στο 1,3% από 0,7% που είναι σήμερα το ειδικό βάρος με βάση τους δείκτες αναφοράς. Οπως εκτιμά, η ελληνική οικονομία έχει μεταβληθεί στηριζόμενη περισσότερο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ η χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 17% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-2026), κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει την κυβέρνηση της ΝΔ να προωθήσει περισσότερο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά, στηρίζοντας όμως έτσι και τις προσδοκίες των επενδυτών.

Από πλευράς αποτιμήσεων, οι ελληνικές μετοχές εκτιμά πως διαπραγματεύονται στις 7,3 φορές τα κέρδη του 2024 και στις 7,2 φορές τα κέρδη του 2025, έναντι 12,6 και 11,1 των μετοχών του παγκόσμιου δείκτη αναδυόμενων αγορών FTSE All World EM, με τη μέση μερισματική απόδοση να εκτιμάται στο 5,6% έναντι του 3,2% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ