Πώς θα βάλει η εφορία «χέρι» στις θυρίδες

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Πώς θα βάλει η εφορία «χέρι» στις θυρίδες

 

«Σαφάρι» ελέγχων και άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων προβλέπει το σχέδιο που έχει «καταστρώσει» η Ανεξάρτητη Αρχήν Δημοσίων Εσόδων για φέτος.

Το άνοιγμα των θυρίδων για τους οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, στην πράξη εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως για μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για μια σειρά από ενέργειες που στην πλειοψηφία τους αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και έχουν ορίζοντα εφαρμογής έως το τέλος του 2018.

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπαίνουν θυρίδες μεγαλοοφειλετών με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται βελτίωση του φορολογικού πλαισίου προκειμένου να μπορούν να ανοίγουν πολύ γρήγορα οι τραπεζικές θυρίδες οφειλετών του δημοσίου για να κατάσχεται το περιεχόμενό τους.

Το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπεται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.

Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας. Αν η εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.

Το ισχύον πλαίσιο ορίζει ότι οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν μόνο με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το δημόσιο.

Ο ισχύων Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης, όταν διαπιστώσει παραβάσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ ή των 300.000 ευρώ ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, να επιβάλλει μετά από ειδική έκθεση ελέγχου τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με τα μετρητά -όπου προβλέπεται δέσμευση του 50%-, για το μη χρηματικό περιεχόμενο των θυρίδων ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πλήρους δέσμευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ