Διευκολύνσεις για «εύπορους» επαγγελματίες με το… ζόρι
«Τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων στα έσοδα από την εμμονή υπερφορολόγησης των υψηλότερων εισοδημάτων
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από προστάτης των φτωχών, υπερασπιστής των… πλούσιων. Οικονομικό αλλά και ιδεολογικό πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η κατάρρευση των δηλωθέντων εισοδημάτων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ειδικά από την πλευρά των ελεύθερων επαγγελματιών. Υπό την πίεση της απώλειας φορολογικών εσόδων αλλά και της προοπτικής η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη το 2018, η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει ελαφρύνσεις για όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα άνω των 30.000-40.000 ευρώ προκειμένου να ανακοπεί το τεράστιο κύμα αποφυγής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Με δεδομένη όμως την οριακή κατάσταση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και μόνο η συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου με τους δανειστές, θα προκαλέσει αυτόματο αίτημα για «ισοδύναμα» και μετατόπιση των βαρών στους πολλούς επαγγελματίες που δηλώνουν και τα λιγότερα. Αυτό θα είναι και το… βατερλό της κυβέρνησης καθώς θα βρεθεί στη θέση να τα βάζει με τους μοναδικούς ευεργετηθέντες της οικονομικής πολιτικής. Οι επιτηδευματίες με δηλωθέντα εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, κέρδισαν διπλά φέτος καθώς πλήρωσαν και λιγότερο φόρο (λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 22%) αλλά και λιγότερες εισφορές (λόγω της σύνδεσης του υπολογισμού με το εισόδημα). Υποτίθεται ότι οι δημοσιονομικές απώλειες από το… ευεργέτημα των «φτωχών» επιτηδευματιών, θα υπερκαλυπτόταν από την υπερφορολόγηση και την αύξηση των εισφορών στους «έχοντες» επαγγελματίες. Οι τελευταίοι αντέδρασαν περιορίζοντας τα εισοδήματα και το δημόσιο ταμείο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να χάνει από παντού: και από έχοντες και από μη έχοντες.
Τα μηνύματα και στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο υπουργείο Εργασίας από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η υπερφορολόγηση και η ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είχαν σταλεί εδώ και πολύ καιρό από φορείς της αγοράς αλλά η κυβέρνηση δεν θέλησε να θέσει στους δανειστές ένα «κλεισμένο θέμα» ξανανοίγοντας ουσιαστικά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό για ένα εκατομμύριο πολίτες. Εσωτερικά στο οικονομικό επιτελείο, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα «πλαφόν» σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να αποτραπούν φαινόμενα υπερβολικής επιβάρυνσης. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη 50.000 ευρώ ο οποίος το 2016 πλήρωσε περίπου 4200 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, κλήθηκε να καταβάλλει φέτος:
- 13.610 ευρώ για φόρο εισοδήματος
- 3860 ευρώ ως διαφορά προκαταβολής φόρου (σ.σ εξαιτίας του ότι η προκαταβολή του 2016 υπολογίστηκε με 75% και η προκαταβολή του 2017 με συντελεστή 100% επί του υψηλότερου φόρου).
- 1761 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης
- 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος
- 10.000 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης
- 3475 ευρώ για τις εισφορές υγείας
Αν προστεθούν όλες αυτές οι κρατήσεις, το καθαρό ποσό που απομένει στον επαγγελματία είναι 16.644 ευρώ δηλαδή μόνο το ένα τρίτο του δηλωθέντος εισοδήματος. Το 2018, ο παράγοντας προκαταβολή δεν θα υπάρχει. Και πάλι όμως, ο επαγγελματίας των 50.000 ευρώ θα πρέπει να συμβιβαστεί με το 40% των καθαρών κερδών.
Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το «πλαφόν»; Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, συζητείται το ενδεχόμενο το άθροισμα των φόρων και των εισφορών να μην ξεπερνά ένα ποσοστό του εισοδήματος (π.χ το 45%). Πλαφόν μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν επιβάλλονται περαιτέρω κρατήσεις εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 70.000 ευρώ ετησίως. Αυτό το πλαφόν βέβαια, δεν αφορά παρά 8000 άτομα. Η επέκταση του μέτρου ώστε να αφορά και στους φόρους δεν θα είναι εύκολη:
- Πρώτον διότι οι δανειστές θα ζητήσουν ισοδύναμα ώστε να καλυφθεί το κόστος από το γεγονός ότι θα ελαφρυνθούν φορολογικά οι «πλουσιότεροι» επαγγελματίες
- Δεύτερον διότι η θέσπιση του πλαφόν προϋποθέτει ότι θα υπάρχει σύνδεση των μηχανογραφικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Εργασίας. Τέτοια σύνδεση προς το παρόν δεν υπάρχει και η απόδειξη είναι ότι τώρα «ξεσκονίζουν» στο υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2017 για να δουν ποια θα είναι η επίπτωση από τη μείωση των φετινών εισοδημάτων.
Η μείωση κατά 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων που καταγράφηκε στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, κοστίζει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το ότι χάνεται το 20% του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων σε μια μόλις χρονιά, μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 900 εκατ. ευρώ από φορολογητέα ύλη η οποία –αν δεν εξανεμιζόταν- θα έπρεπε να φορολογηθεί με συντελεστές έως και…55% χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιβαρύνσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που ανεβάζουν την τελική επιβάρυνση για τον επαγγελματία πάνω από το 60-65%. Και αυτό διότι για κάθε 1000 ευρώ που μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα όσων εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα, το δημόσιο μετράει τις ακόλουθες απώλειες:
- Από 390 έως 450 ευρώ λόγω της επιβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
- Από 60 έως 80 ευρώ (ή και 100 ευρώ) λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης
- Έως και 270 ευρώ (ή και περισσότερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως γιατρών, μηχανικών κλπ) λόγω ασφαλιστικών εισφορών.
Τα αναλυτικά στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι η ζημιά έγινε από τα… ψηλά. Περίπου το 40-45% από το εισόδημα το οποίο χάθηκε από τις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατανέμεται σε όσους εμφάνιζαν μέχρι και πέρυσι περισσότερα από 30.000 ευρώ ετησίως. Πολιτικά σκεφτόμενη, η κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι υπέρογκους φόρους και εισφορές σε όσους κατατάσσονται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια με τη λογική ότι πρόκειται για λιγότερους από 40.000 ανθρώπους. Αυτό όμως γυρίζει τώρα «μπούμερανγκ»: Η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των «πλουσιότερων» επιτηδευματιών, οδήγησε ήδη σε μείωση των βεβαιωθέντων φόρων. Η ζημιά με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας αποδεικνύεται προς το παρόν πολύ μεγάλη και φτάνει ακόμη και στο μισό δις. ευρώ.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας