Έκτος σύνδεσης με την εφορία παραμένουν οι ταμειακές μηχανές

Έκτος σύνδεσης με την εφορία παραμένουν οι ταμειακές μηχανές
«Γεφύρι της Άρτας» θυμίζει η «βαρύγδουπη» εξαγγελία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής με την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Ο νόμος ψηφίστηκε στα τέλη του 2016, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη να υποδεχθεί δεδομένα, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει παραπέμψει στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση μετά το 2018 τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxis.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να «καταστρώνει» τις επόμενες κινήσεις του για την απευθείας διασύνδεση των συναλλαγών με το ΤΑΧΙS, πλην, όμως τα σχέδια παραμένουν στα χαρτιά και οι καθυστερήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου επισκέφτηκε το γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου όπου οι φορολογικές αρχές του τελευταίου, έχουν δημιουργήσει τον μηχανισμό αυτόν, τις τεχνικές προδιαγραφές του οποίου συμφωνήθηκε να δώσουν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Ο μηχανισμός προστίθεται στην φορολογική ταμειακή μηχανή καταγράφει όλες τις συναλλαγές και δεν επιτρέπει παρεμβάσεις.

Στόχος είναι, να λυθεί άμεσα το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών που θα έχει το συγκεκριμένο λογισμικό μέσω του οποίου θα δίνει η διασύνδεση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το 2018 θα μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο το οποίο θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να έχει εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στη χονδρική μεταξύ των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι η πλήρης ενεργοποίηση του μέτρου εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο του τρέχοντος όσο και των επομένων ετών, καθώς, συνδυαζόμενο με τα μέτρα για την επέκταση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές, θα θέσει τέλος στα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων, χρησιμοποίησης «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών, ενώ ταυτόχρονα θα εξαλείψει και τα φαινόμενα έκδοσης πλαστών-εικονικών τιμολογίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ