ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος

Φορολογικό «ξεσκόνισμα» φέρνει το αίτημα για έλεγχο

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.

Από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και έως το πρωί, 65 πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν τον φόρο που τους έχει βεβαιωθεί.

Προϋποθέσεις αμφισβήτησης τεκμαρτού εισοδήματος

Ειδικότερα το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί για αντικειμενικούς λόγους, εφόσον συντρέχει κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– στρατιωτική θητεία,

– φυλάκιση,

– νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

– αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τον τοκετό ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,

– εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

– ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

– απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

– άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του στη Φορολογική Διοίκηση. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και υποχρεούται να μειώσει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα.

Φορολογικό «ξεσκόνισμα» φέρνει το αίτημα για έλεγχο

Αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής εικόνας και των συνθηκών διαβίωσης θα ζητήσει η εφορία από τους επαγγελματίες που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, υποβάλλοντας αίτημα για διενέργεια φορολογικού ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Μάλιστα, οι φορολογικές αρχές μπορούν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για όλες τις πηγές εισοδήματος και τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, δαπάνες διαβίωσης ακόμα και τα τεκμήρια, κάτι που δεν αποκλείεται να ανεβάσει το φορολογικό λογαριασμό.

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με την οποία ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από ελεύθερους επαγγελματίες μέσω αίτησης για τη διενέργεια ελέγχου «κρύβει» παγίδες για τους φορολογούμενους καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν στην εφορία από τραπεζικούς λογαριασμούς και μετοχές μέχρι εάν μισθώνουν τραπεζικές θυρίδες, αν διαθέτουν μετρητά και κρυπτονομίσματα και τα ταξίδια που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ