Πιέζει η Τροικα για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Πιέζει η Τροικα για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Τρόικας, Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης ή περιορισμού του 13ου και 14ου μισθού.

Μισθοί


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δέχεται «έντονες πιέσεις» από τους δανειστές, προκειμένου να «μεσολαβήσει» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων και να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αφού παράλληλα πρέπει να πάρει οριστικές αποφάσεις και για το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων.Οι δανειστές επιμένουν ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ η απάντηση του υπουργείου είναι ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 10% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 15%, οπότε νέες περικοπές στους μισθούς μόνο υφεσιακά θα λειτουργήσουν και όχι ανταγωνιστικά. Πάντως όπως όλα δείχνουν τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρουν μέσα στην εβδομάδα εργαζόμενοι και εργοδότες

Επικουρικές


Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι η περικοπή τους βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι μελέτες έχουν γίνει, ωστόσο επισήμανε ότι για να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νόμου θα πρέπει και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συμφωνήσουν. Εξάλλου είναι κάτι που έχει ζητήσει και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ