Capital Economics: Τι σημαίνει το κακό «ποδαρικό» που έκαναν οι αγορές για το 2024

Capital Economics: Τι σημαίνει το κακό «ποδαρικό» που έκαναν οι αγορές για το 2024

«Αυτά τα σερί ανόδου στις αγορές κάποια στιγμή τελειώνουν, σχεδόν αναπόφευκτα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

Μάλλον κακό ποδαρικό έκαναν στη νέα χρονιά οι αγορές, καθώς το 2024 ξεκίνησε με ένα διήμερο sell off, ενώ η επιχειρούμενη σημερινή ανάκαμψη δεν εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική. Ο αναλυτής της Capital Economics Jonas Goltermann αναζητά τους λόγους πίσω από αυτή την αδυναμία και τι μπορεί να σημαίνει για το υπόλοιπο του έτους.

«Η πρώτη και πιο απλή εξήγηση είναι ότι έπειτα από ένα απότομο ράλι στις περισσότερες αγορές κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2023, μία περίοδος συσσώρευσης ή διόρθωσης ήταν πιθανή σε κάποιο σημείο», σημειώνει.

Για παράδειγμα, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες (με κέρδη περίπου 15%) από το χαμηλό που σημειώθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου. Πρόκειται για το μακρύτερο θετικό σερί από το 1989.

Αντίστοιχα, η μείωση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στις 50 τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

«Αυτά τα σερί ανόδου στις αγορές κάποια στιγμή τελειώνουν, σχεδόν αναπόφευκτα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημειώνει ο Goltermann της Capital Economics.

Μία δεύτερη εξήγηση για την αδυναμία των αγορών είναι ότι οι προοπτικές μοιάζουν σήμερα λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι φαίνονταν στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι policymakers έσπευσαν να ρίξουν «πάγο» στις προσδοκίες για άμεσες μειώσεις επιτοκίων.

Επιπλέον, η διατάραξη των θαλάσσιων διαδρομών του παγκόσμιου εμπορίου, εξαιτίας των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί μία ακόμα εστία ανησυχίας για τους επενδυτές. Η Capital Economics πιστεύει ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης του μεταφορικού κόστους είναι περιορισμένος, όμως αναγνωρίζει ότι οι επιθέσεις σε μία κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μία ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η μεγάλη εικόνα παραμένει εποικοδομητική τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές», καταλήγει η Capital Economics. Αν και κάποια περαιτέρω σκαμπανεβάσματα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν αποκλείονται, η στροφή προς την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική θα αποτελέσει την κυρίαρχη τάση του 2024, σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ