Τα χρήματα από τις θυρίδες επιστρέφουν στα γκισέ

Τα χρήματα από τις θυρίδες επιστρέφουν στα γκισέ
Με αργά και… νωχελικά βήματα επιστρέφουν στα γκισέ των τραπεζών οι καταθέσεις στον απόηχο της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η πορεία προς την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας με τους δανειστές φαίνεται πως επηρέασε θετικά τους καταθέτες οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματα από το… στρώμα για να τα καταθέσουν στις τράπεζες, μετά και τα κίνητρα που παρέχουν οι διατάξεις περί «φρέσκου χρήματος» και εξαίρεσης από τα capital controls. Οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν ότι η άρση της αβεβαιότητας θα επιτρέψει την ανάκτηση αποταμιεύσεων, από τραπεζικές θυρίδες ή άλλες προσωπικές... κρυψώνες.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σύμφωνα με τα οποία τον Απρίλιο οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 444 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 312 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,9% από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τράπεζες λοιπόν επιστρατεύουν προγράμματα επιβραβεύσεων και ελκυστικότερα επιτόκια έως και μισή περίπου μονάδα σε σχέση με το μέσο επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης. Οι κινήσεις πριμοδότησης αποσκοπούν κυρίως στο να δώσουν τη δυνατότητα στο τραπεζικό δίκτυο να προσεγγίσει τους πελάτες, επικοινωνώντας το μήνυμα της ασφάλειας των καταθέσεων και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υιοθετήσει προγράμματα επιβράβευσης. Ο καταθέτης δεσμεύει τα χρήματά του σε μια κατάθεση προθεσμίας, λαμβάνει υψηλότερη απόδοση από ό, τι σε άλλους λογαριασμούς καταθέσεων και παράλληλα ανταμείβεται σε νέες αγορές του, από επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα. Σε μέσα επίπεδα, οι καταθέσεις προθεσμίας δίνουν αποδόσεις της τάξεως του 0,7% (μεσοσταθμικά), που φτάνει το 1,2% για νέο χρήμα που προέρχεται από μετρητά ή από το εξωτερικό ή από ρευστοποιήσεις ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ